Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

NOVI PROTOKOL ULASKA U GRČKU OD 1. JULA 2020. godine

 

Počevši od 1. jula 2020. godine, grčka vlada je odredila kako će zemlja dočekati putnike. Obrazac za lociranje je važan element u planiranju putovanja.  Svi putnici koji ulaze u Republiku Grčku, dužni su da popune obrazac PLF – Passenger Locator Form, najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka tokom boravka u Grčkoj.

LINK za popunjavanje PLF obrasca pre polaska: WEBLINK

PRUŽAMO VAM UPUTSTVO kako da popunite formular:

U formular je potrebno upisati osnovne podatke o vama i članovima porodice, odnosno drugim ljudima sa kojima putujete, o tome gde odsedate, da li ste u poslednjih 14 dana bili u inostranstvu, i ostaviti brojeve telefona.

Nakon popunjavanja PLF obrasca putnici će na e-mail dobiti potvrdu od grčkih vlasti da je formular prihvaćen, a onda i QR kod koji će (odštampan ili na svom mobilnom telefonu) biti u obavezi da prikažu na granici, prilikom ulaska u zemlju.

Korak broj 1
U prvom koraku popunjavanja formulara od vas se traži da napišete da li u Grčku dolazite, avionom, brodom ili kopnom, a ako je kopno u pitanju, morate označiti vrstu prevoza kojim dolazite (autobus, automobil).

Korak broj 2
Potom ćete morati da upišete registarske tablice, datum ulaska u Grčku, kao i preko kog prelaza ulazite.

Korak broj 3
U narednom koraku popunjavate ime, prezime, (obavezno bez kukica na slovima, dakle šćč se piše scc),   koliko godina imete, broj pasoša i telefona.

Korak broj 4
Slede podaci o tome gde živite, regija Srbije (koja je u ponudi u meniju), grad, adresa i poštanski kod (ZIP).

Korak broj 5

Zatim se označava zemlja u kojoj je putnik eventualno boravio u poslednjih 14 dana, ako je drugačije od zemlje u kojoj živi. (ne misli se na tranzit!).

Korak broj 6
Zatim je potrebno uneti tačnu adresu hotela, apartmana ili kuće/stana gde ćete boraviti u Grčkoj, kao i regiju (takođe ponuđena u meniju) i poštanski kod, koji možete pronaći jednostavnom pretragom na internetu.

Regije:
– Tasos – Anatoliki Makedonia kai Thraki
– Regija Sv. Đorđa, Halkidiki, Olimpska regija – Kentriki Makedonia
– Krf, Lefkada, Kefalonia – Ionia Nisia
– Sivota, Parga –  Ipeiros

Korak broj 7

“Emergeny Contact information” – potrebno je ostaviti i kontakt podatke bilo koje osobe za koju mislite da može brzo da stupi u kontakt sa vama, u slučaju bilo kakve vanredne i hitne situacije.

Korak broj 8
Potom je potrebno uneti samo imena, prezimena i godine osoba mlađih od 18 godina, koje putuju s vama – što bi značilo da za sve odrasle osobe se mora posebno popunjavati obrazac.

Zatim se upisuju imena saputnika ako nisu članovi porodice: prezime, ime, naziv grupe (za ovu poslednju stavku ne piše da važi samo za mlađe od 18 god).

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

Putnici kojima se obavi testiranje na novi koronavirus SARS-CoV-2 u dužni su da ostanu u samoizolaciji  na adresi svog krajnjeg odredišta u Grčkoj. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je test pozitivan. Po završetku skrininga putnici ulaze u Grčku, primajući uputstva o samoizolaciji dok se ne objave rezultati njihovog skrininga.

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko / socijalno distanciranje).

VAŽNO: TELEFON U GRČKOJ NA KOJI SE PUTNICI JAVLJAJU AKO OSETE SUMNJIVE SIMPTOME JE: 1135

 

Tabela sa administrativnim regijama:

DESTINACIJA ADMINISTRATIVNA REGIJA
Tasos Anatoliki Makedonia Kai Thraki
Asprovalta, Nea Vrasna, Stavros Anatoliki Makedonia Kai Thraki
Polichrono, Pefkohori, N.Mudania, N.Flogita Kentriki Makedonia
Paralia, Olympic Beach Kentriki Makedonia
Leptokaria, Nei Pori Kentriki Makedonia
Evia Sterea Ellada
Parga, Vrachos Ipeiros
Lefkada,Krf Ionia Nisia

Tabela sa poštanskim brojevima:

Redni broj Mesto Poštanski broj
1. Tasos-Pefkari,Potos 64002
2. Asprovalta 57021
3. Nea Vrasna 57021
4. Stavros 57014
5. Polichrono 63085
6. Pefkohori 63085
7. Nea Mudania 63200
8. Nea Flogita 63200
9. Paralia 60100
10. Olympic Beach 60150
11. Leptokaria 60063
12. Nei Pori 60065
13. Evia – Pefki 34200
14. Parga 48060
15. Vrachos 48062
16. Lefkada – Nidri 31084
17. Krf – Ipsos 49083

NACIONALNA ASOCIJACIJA TURISTIČKIH AGENCIJA SRBIJE
Kondina 14, Beograd, Srbija

Dodatne Informacije:

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike:

Protokol za putnike koji dolaze avionom:
•    Dolazak putnika.
•   Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.
•    Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze brodom:
•    Dolazak putnika koji idu peške do glavnog ulaza
•    Putnici koji dolaze u vozilima preusmeravaju se do posebnog ulaza
•    Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.
•    Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze kopnom:
•    Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sva lica koja ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.
•   Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori proveravaju QR kod svakog putnika.
•   Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).  Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih 7 dana.

Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus.

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko/socijalno distanciranje).

 

 

Srećan put!

Vaš Colosseum Travel