Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

Ostrvo Krf

Destinacija: Grčka

Mesto: Ostrvo Krf

Period boravka: septembar 2016.

 

OSTRVO KRF je drugo po veličini od sedam Jonskih ostrva i važi za najlepše ostrvo u ovom arhipelagu. Obalu dužine 217 km zapljuskuju vode Jadranskog i Jonskog mora.

Poznato je po blagoj sredozemnoj klimi, po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima. Obiluje bujnom vegetacijom zahvaljujući umereno toplim letima i veoma kišovitim zimama kada temperatura retko silazi ispod 10 stepeni.

Nalazi se 2km od albanske obale. Glavni i istovremeno najveći grad je Krf – Kerkira. Nastao je za vreme vladavine Mlečana na ovom ostrvu i u njegovoj arhitekturi se oseća uticaj svih velikih civilizacija koje su nekada vladale ostrvom: Mlečana, Sicilijanaca, Francuza, Britanaca i naravno Grka.

Obala je razuđena i pravi brojna poluostrva, male zalive i čiste peščane ili šljunkovite plaže.

Modernim autoputem stiže se iz Evzonija (granični prelaz sa Makedonijom) do Krfa (mesto polaska trajekta Igumenica) samo za nekoliko sati vožnje.

 20160924_101628

Leto 2016. bilo je rezervisano za ostrvo Krf 🙂

Koleginica i ja, nakon završene letnje sezone, uputile smo se na Krf. Krenule smo u 17 h iz Paraćina. Otprilike razdaljina između Beograda i Igumenice je 916 km. Kako je to bio drugi deo septembra, kraj sezone, nije bilo gužve na putu, tako da smo stigle u ranim jutarnjim časovima. Najpre smo stigle u Igumenicu, odakle trajekt ide do glavnog grada Krfa – Kerkire. Putovanje trajektom je trajalo oko 1h i 30 min.

Nakon dolaska u glavni grad, autobusom smo otišle do mesta Dasija, gde smo bile smeštene.

Dasija je poznato turističko mesto koje je pre svega prepoznatljivo po svojoj lepoj plaži, kvalitetnim smeštajnim kapacitetima, šetalištu i preporučljivo je kako za porodični odmor tako i za zabavu.

Dasija se nalazi na 12 km od grada Krfa ( na svakih 30 min. saobraća lokalni gradski autobus, plava linija br. 7 ). Karta za gradski prevoz se može kupiti na trafici, u marketu ili na automatu po ceni 1,70 eura. Možete kupiti dnevnu kartu po ceni od 5 eura. Autobusi kreću da voze ujutru iz glavnog grada u 06:30h, a iz Ipsosa – Dasije u 07:05h. Poslednji autobus iz glavnog grada je u 23:30h a iz Ipsosa – Dasije u 00:05h.

Čitava oblast je turistički dobro poznata i pruža raznovrsne mogućnosti u pogledu broja plaža, sportova na vodi, odmora i zabave.

Plaža u Dasiji je šljunkovito – peskovita, lepo uređena, sa suncobranima i ležaljkama. Posebno nam se dopao deo kod bara Malibu. Cena za dve ležaljke i suncobran je 10 eura.

Što se tiče snabdevenosti, u samom mestu postoji nekoliko manjih marketa, a veći market Lidl se nalazi u glavnom gradu. Cene su nešto više nego u kontinentalnom delu Grčke.

Vreme u drugom delu septembra je bilo odlično, sa puno sunca i temperaturama od 25 – 30 stepeni. Ono što se dešava na Krfu, u prvom delu septembra, jesu česte kiše.

Smeštaj:

Bile smo smeštene u vili “Ildi”, koja se nalazi u Dasiji. Nalazi se na blagoj uzbrdici, ali nama to nije predstavljalo problem, jer je vila izuzetna. Ima i bazen, hladovine, odlična za odmor.

 

 

Izleti i obilasci:

Glavni grad ostrva – Krf – Kerkira, Srpska kuća i ostrvo Vido

Ovaj izlet je moguć preko turističkih agencija, sa organizovanim vodičem, cena izleta je oko 20 eura. Međutim, mi smo ovaj izlet odradile u sopstvenoj režiji.

Gradskim autobusom smo najpre iz Dasije otišle do glavnog grada. Sa glavnog trga San Roco, spustite se do stare luke, odakle bordići plove do ostrva Vida. Brodići voze na svakih sat vremena. Cena povratne karte je 2 eura, po osobi.

Ostrvo Vido i Srpska kuća bude neke posebne emocije. Bolan trenutak istorije, stradanje srpske mladosti, na trenutak će Vas vratiti u tu davnu ali nezaboravljenu prošlost..

Nakon obilaska ostrva Vida, vratile smo se u glavni grad u obilazak. Sam grad Krf je jako lep, odiše nekom posebnom lepotom i jako podseća na stara mediteranska mesta.

Ono što treba videti u glavnom gradu je: stara i nova tvrđava, Srpka kuća, crkva Sv. Spiridona zaštitinika Krfa, prošetati pored stare i nove luke, kao i  starim gradom koji je veoma lep, pastelnih boja, starovremenskih zgrada i čitavog spleta širokih i uskih ulica, u kojima možete i da zalutate. Ali na koju god stranu krenuli, kad tad morate da izbijete na more. Ono što je najbolje, jeste da kod sebe imate kartu – mapu glavnog grada, koju možete kupiti na svakom koraku.

Krstarenje istočnom obalom (Ipsos, Barbati, Nisaki, Kalami, Kasiopi)

Cena ovog izleta je 25 eura (uključuje prevoz brodićem, ručak na brodu).

Na ovaj izlet smo krenuli u 10 h, mini kombijem do mesta Guvia, do male luke, odakle se kreće na krtarenje istočnom obalom. Ko voli krstarenja ovo je odličan izlet. Videćete izuzetne predele, plavetnilo mora, skrivene uvale i pećine. Izlet traje ceo dan. Najpre smo imali zadržavanje kod pećine i kupanje. Prolaz kroz pećine,  ( nažalost, nemoguće je bilo poneti telefon u vodi i slikati ) ali fantastična stvar koju smo isprobale 😀 Nakon toga, otišli smo do jedne usamljene plaže Agios Stefanos, i dok smo se mi kupali i uživali u suncu, kapetan Kosta nam je pripremao roštilj. U povratku smo obišli još jednu plažu u mestu Nisaki.

Naime, do svih ovih plaža moguće je doći i autobuskim prevozom ( zelena linija, koja vozi do plaža – linija A4 – Kasiopi, linija A5 Barbati, Nisaki ).

Malo slika sa ovog izleta 🙂

Obilazak plaže i manastira Paleokastrica i Golden Fox

 

Mi smo ovaj izlet napravile same 🙂

Naime, u organizaciji agencija preko sezone ovo je izlet pod nazivom “Ostrvska tura” gde se obilaze Glifada-Paleokastrica-Golden Fox-Sidari-Lagos Beach i svakako ovaj izlet ne trebate propustiti. S obzirom da je bio kraj sezone, ovaj izlet se nije organizovao, pa smo mi same otišle autobusom ( plavom linijom do mesta Tzavros, odakle se može uhvatiti autobus zelena linija, koji ide do Paleokastrice). Cena iz Dasije do Tzavrosa je 1,20 eura, a od Tzavrosa do Paleokastrice je 1,80 eura. Najpre smo se popele do manastira Paleokastrica, koji je na uzvišenju iznad istoimene plaže. Plaža je peskovita i prostrana. Voda prozirna, čista. Postoji mogućnost krstarenja oko samog zaliva, manjim brodićem, u trajanju od 45 min, po ceni od 10 eura po osobi.

 

Na uzvišenju iznad zaliva Paleokastrica, nalazi se prelep vidikovac Golden Fox, odakle se pruža neverovatan pogled što možete i videti na slikama. Do ovog mesta može se doći jedino autom ili preko agencija koje organizuju ovaj izlet.

Kanoni / Pontikonisi ( mišje ostrvo )

Par kilometara južno od Kerkire i svega 150 metara od poluostrva Kanoni, u uvali Halkiopolus, nalazi se ostrvce Pontikonisi. Na grčkom jeziku, “pondiko” znači “miš” a “nisi” je “ostrvo”. Otuda i širom sveta poznat naziv – Mišje ostrvo.

Legenda kaže da je Pontikosi (ili pravilnije Pondikosi), nastao kada je Posejdon, pretvorio feničanski brod, na kome se nalazio Odisej u – stenu. Naime, grčki Bog mora je bio izuzetno kivan na Odiseja, jer je ovaj tokom svojih mnogobrojnih avantura pri povratku na Itaku, oslepeo kiklopa Polifema, Posejdonovog sina.

Do ovog mesta se lako dolazi. Iz Dasije uhvatite plavu liniju ( br 7 ) koja ide do glavnog grada, a zatim malo naniže od trga San Roco, sačekate autobus na kome piše Kanoni ( br 2 ), koji Vas direktno vozi do poluostrva Kanoni. Najbolje je da kupite u Dasiji dnevnu kartu po ceni od 5 eura, kojom se možete voziti i do Kanonija, bez obzira što menjate prevoz.

Inače, tu se nalazi i aerodrom ,tako da možete gledati i poletanje i sletanje aviona, što je jako uzbudljivo, avioni kao na dlanu 😀

Mišje ostrvo je malo. Na njemu se nalazi romejska kapela koja datira još iz XI veka. Kapela je okružena visokim čempresima, koje ostrvcetu daju karakteristični izgled. Do Pontikosija se dolazi čamcem ili sa Kanonija ili od manastira Vlaherna. Cena vožnje je 2,5 eura.

Mislim da slike govore više od reči..

Ostrva Paxos i Antipaxos

Što se tiče ovih ostrva, morala sam tamo otići drugi put. Prvi put je bio iz Parge 2014. Na ovaj izlet smo išle preko grčke agencije, cena po osobi je 25 eura. Polazak je ujutru u 08:00h a povratak uveče oko 20:00h. Kreće se autobusom iz Ipsosa, do glavnog grada, gde se ukrcavate na brod. Plovidba traje nekih 2 h do Paxosa i Antipaxosa.

Nikako ne trebate propustiti izlazak sunca 🙂

Tokom plovidbe videćete neverovatne predele i prizore, skrivene uvale, plave pećine. Najpre smo otišle do Antipaxosa, to je nenaseljeno ostrvo. Brod ne može doći do same obale, ali imate vremena da plivate do plaže, i obavezno to učinite jer ćete videti neverovatnu boju mora i belog peska u vodi i na plaži.

Nakon Antipaxosa, nastavili smo put do Paxosa. Prvo se svraća u mesto Gaios, to je ujedno i glavni grad ostrva Paxos. Moguće je napraviti mini izlet autobusom po ostrvu, ne trebate to propustiti. Cena izleta je 10 eura. Obišle smo mesto Lakka, drugi grad na ostrvu. Jako malo, lepo i autentično mestašče. Imate vremena za obilazak ovog mesta, slikanje i šetnju. Tokom obilaska, naišli smo i na manje naseljeno mesto na ostrvu Loggos. Nakon obilaska, vraćate se u Gaios, gde imate vremena za šetnju i kupanje.

 

Tokom plovidbe, brod će ući u nekoliko zaliva i zaustaviti se uz strme obale gde u stenovitim uvalama stoji skriveno nekoliko prilično velikih pećina, a na čijem prilazu boja mora najčešće postaje nestvarno plava.

Mogu slobodno reći da je Krf jedno od lepših ostrva Jonskog mora, ujedno imate i šta videti od kulturno-istorijskog značaja, a i takođe uživati u lepoti mora, plažama kao i netaknutoj prirodi. Pored navedenih izleta, tu su još i Aqua park, a takođe možete posetiti palatu Achillion.

Da biste što bolje upoznali čari ovog ostrva, naša preporuka je da dođete automobilom,  ili da iznajmite renta-car, ali svakako i samo ostrvo je odlično povezano autobuskim linijama, tako da je samo bitna dobra organizacija i lepo vreme.

I svakako, nemojte propustiti zalazak sunca na Krfu 🙂

20160930_190238

O autoru
Autor Ivana Miljković, vlasnik turističke agencije Colosseum Travel
  1. Ana Vranic Gajic Reply

    Procitah draga Ivana, i vratih se u septembar 2016. Detaljno, savetodavno i afirmativno. Drugi put zaredom idemo u istu vilu. Krf u septembru je divan. Mnogo toga se ima videti. Dolazila sam par puta na Krf, posredstvom info tura, i dozivela vidjeno jako emotivno. Zato uvek pricam da Krf treba da vidi svaki Srbin. Zbog te nase tuzne istorijske konekcije. Drago mi je da si svoje putovanje pretocila u ovaj lep putopis. Razglednicu. Pozivnicu. Jer je turizam pre svega impresija. Da bi u turizmu radio i da bi ti ljudi verovali, moras doziveti. Zato draga koleginice, moje cestitke za favorizovanje Krfa. Destinacije medju vodecima u Grckoj. Koja traje i pleni.

  2. Ivana Reply

    Hvala puno Ana, na lepim recima i pohvalama. Sve si rekla kako jeste, i slazem se da je Krf odlican izbor! 🙂

Ostavi komentar

*