Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

Koliko god vremena proveli u Moskvi, neće Vam biti dovoljno da otkrijete sve tajne koje krije…

Destinacija: Rusija

Mesto: Moskva

Period boravka: Oktobar 2010.

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve, velikoj Ruskoj niziji. Broj stanovnika brzo raste i broji oko 13 miliona stanovnika.

U Moskvi ima 5 putničkih aerodroma. Na aerodrom Šermentejevo dolazi oko 60% putnika sa međunarodnih letova.

Ima 9 većih železničkih  terminala, i još nekoliko manjih stanica. Većina Rusa putuje vozovima za Sankt  Peterburg.

Moskovski metro ima ukupno 12 linija i 173 stanica.

Moskva je takođe veliki trgovački i ekonomski centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. godini Moskva je već drugi put proglašena za najskuplji grad za život.

Jedna od  mojih želja bila je upravo obići  ovaj „veliki grad“..Nikada pre toga nisam bila u toliko velikom gradu. Uputila sam se kod drugarice koja inače već duži vremenski period živi tamo. Svakako za mene prvo i jako interesantno iskustvo jeste bilo vožnja avionom. Rezervisala sam kartu preko agencije iz Beograda ( u tom periodu 2010. godine cena povratne karte sa svim taksama iznosila je oko 23.000,00). Trajanje leta je negde oko 2 sata i 30 min.

Prelepi pogled iz aviona na Beograd..

 

Na aerodromu me je sačekala drugarica i tada počinje moj nezaboravni provod 🙂

Odakle početi putovanje po ovom predivnom gradu..

Ukratko ću Vam predstaviti neke od znamenitosti Moskve

Prvog dana uputile smo se da upoznam srce Moskve, čuveni Crveni Trg, jedan od najvećih trgova na svetu. Trg odvaja Moskovski kremlj, nekadašnju carsku, a današnju službenu rezidenciju ruskog predsednika, od stare trgovačke četvrti. Na Crvenom trgu nalazi se i Lenjinov mauzolej u kome se nalazi balzamirano telo Lenjina. Pored mauzoleja nalazi se Katedrala Vasilija Blaženog. Takođe, na tom trgu nalazi se i pravoslavna crkva Sabor Kazanske Ikone Bogorodice, kao i veliki trgovniski centar GUM.

Jednom rečju fenomenalan trg. U prilogu se nalazi par fotografija, da Vam tu lepotu bar na neki način prenesem.

Sledeće na šta nailazim tokom šetnje jeste Baljšoj teatar, jedna od najpoznatijih baletnih i opernih kuća na svetu. Rusi su za operne i baletne kuće gradili impozantnije građevine zato se i zove Boljšoj = Veliki, a za klasične teatarske kuće puno manje zgrade. Nažalost nisam prisustvovala nijednoj operi niti baletu, jer je u to vreme teatar bio zatvoren.

Pažnju mi je privukla i ogromna biblioteka Lenjina, naspram nje spomenik Dostojevskom i muzej Puškina.

Ono što je jako interesanto, je to da svaka metro stanica ima svoj naziv i neku svoju priču, tj uređena je na neki svoj poseban način, što izgleda vrlo zanimljivo. Neke od stanica su: Kropotinskaja, Čehovska, Kijevskaja, Park pobede, Metro trg revolucije, Metro jugozapadna..

 

Borodinska panorama , jedan od fenomenalnih izleta..

Čuvena Borodinska bitka se odigrala nadomak Moskve i predstavlja prekretnicu, zapravo slom Napoleonove vojske u pohodu na Rusiju. Sama bitka je bila veoma krvava, u njoj je učestvovalo blizu 300.000 ljudi (otprilike po pola sa obe strane), a ukupni gubici iznose oko 100.000 vojnika. Panorama je zapravo jedna velika kružna slika koja objašnjava ovu bitku.Sa vidikovca  uz objašnjenje vodiča posmatra se bojno polje i ne vidi gde ono prestaje, a gde počinje platno. Tvorac platna je Ruski slikar Franc Aleksejevč Rubo. Ceo muzej deluje zaista impresivno, a kada se popnemo na vidikovac u čoveku zastaje dah! Imate utisak kao da se zaista nalazite usred bitke……

Trijumfalna kapija  Trijumfalna kapija

Obavezno prošetajte Starim Arbatom, popularna pešačka zona. U ovoj ulici nalaze se mnoge prodavnice gde se prodaju šubare, čuvene drvene lutke zvane “babuške”. Takođe, u ovoj ulici mogu se čuti pesme, videti pantomime kao i razni trikovi uličnih umetnika.

Jedan od meni interesantnih izleta bio je i obilazak Caricinog dvora. Naime to je veliki kompleks, park gde se nalazi muzej arhitekture i istorijski muzej, kao i umetnička galerija.Muzej i park Caricino, formiran je u istoimenom moskovskom naselju 1984. godine. Imanje na kom se park nalazi nekada je pripadalo carici Irini, sestri cara Borisa Godunova i zvalo se Bogorodskoe. 1775. godine carica Katarina Velika kupije ovo imanje i od tada se zove Caricino, što u prevodu znači Caričino. Već sledeće godine, započinje izgradnja nove palate koja je završena tek za vreme Katarine II, dok su pojedini delovi završeni tek nedavno. Oko palate se nalazi veliki park sa brojnim ukrasnim mostovima, skulpturama, jezerom i restoranima.

 

 MGU-Lomonosov univerzitet

Jedan od najvećih i najstarijih univerziteta u Rusiji, osnovan 1755.godine Lomonosov u Rusiji predstavlja ono što su u Engleskoj Oksford i Kembridž, u Americi Jejl i Harvard, ili Irskoj koledž „Triniti“.

 

 Tretjakovskaja galerija

Nasuprot međunarodnoj kolekciji Puškinovog muzeja, galerija Tretjakov izlaže uglavnom dela ruske umetnosti.

Galerija Tretjakovskaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simbol Moskve-Kremlj

Vekovima je Kremlj dokaz mnogih tragičnih događaja ruske istorije. Ispred ove građevine su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu.

Oružana palata-(Muzej-riznica) Nalazi se u sastavu Kremlja. Zgrada u kojoj je smeštena Oružana palata, izgrađena je 1851. god.U palati se čuvaju retki predmeti: carska odeća, zlatni i srebrni predmeti,rad ruskih majstora, kočije, oružje, oprema za konje…

Iz Kremlja prelazimo veliki kameni most, a zatim malo niže je i Puškinov Muzej, nasuprot kojeg je veliki park u kojem se nalazi Hram Hrista Spasitelja, koji je podignut u znak sećanja na pobedu nad Napoleonom.

Hram

Ukoliko ste ljubitelji šopinga u Moskvi ima dosta tržnih centara, ali kao što sam na početku napomenula Moskva je već drugu godinu za redom proglašena za najskuplji grad..Tržni centri su prelepi, ogromni, prepuni radnji velikih svetskih proizvođača..Možete u prilogu pogledati kako oni izgledaju..

Ono što mi je privlačilo pažnju, jesu njihove prodavnice , kafići, restorani..  uređeni u nekom svom stilu..

 
 
Moskva je grad o kome ima toliko toga lepog da se kaže. Nadam se da sam bar ovim fotografijama uspela delić da Vam prenesem.. Moskva je grad koji vredi videti više puta, vraćati mu se iznova i iznova..Ukoliko ste rešili da idete, budite sigurni da ćete iz ovog grada poneti samo lepe uspomene!
 
 
 
Ivana Miljković    Dom Paškova 2
Colosseum Travel
O autoru
Autor Ivana Miljković, vlasnik turističke agencije Colosseum Travel
  1. Jovana Reply

    Oooo pa to smo mi!!!
    Divne uspomene!
    🙂

Ostavi komentar

*