Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

Kad ce krene putem od Niša prema Prištini, na sedamdesetom kilometru, kod mesta Rudare, odvaja se levo put kojim se, posle 11 km, stiže u Prolom Banju, banjsko i klimatsko lečilište u južnoj Srbiji, ispod Radan planine (1409 m) i Sokolovice (1050 m).

Prolom Banja – ime je dobila po obližnjem selu Prolom – nalazi se u predelu punom zelenila i čistog vazduha, na nadmorskoj visini od 550–668 m; 22 km jugoistočno od Kuršumlije, 81 km od Niša i 290 km jugozapadno od Beograda. (U okolini Kuršumlije su još dve, ali mnogo starije banje – Kuršumlijska i Lukovska.)

 

Vode Prolom Banje – više izvora, bez izrazitog ukusa i mirisa – pripadaju azotnim, sulfidnim, siliiijumskim i niskomineralizovanim-visokoalkalnim hipotermama (19,2°-33,8° C), a koristi se u terapijske svrhe pijenjem i kupanjem – širokog je spektra lekovitog dejstva; nema kontraidikacija.

U lečenju u Prolom Banji koristi se i mineralno lekovito blato. S obzirom na to da ova voda ima diuretičko i baktericidno svojstvo, često se koristi i kao uvod, ali i kao produžetak banjskog lečenja.

Voda se flašira i prodaje na tržištu kao stona „Prolom voda“.

Prolom Banja jedno je od najmlađih balneoloških centara u Srbiji, ali i u poslednjih deceniju-dve veoma posećeno prirodno lečilište. Intenzivni razvoj Prolom Banje počinje 1962; nezvanično, lečilište je otvoreno 1968. ali je status banje dobilo tek januara 1977, otkada posluje u sastavu Preduzeća „Planinka”, iz Kuršumlije.

Banjski tretman u Prolom Banji – sprovodi se pod nadzorom medicinske službe u terapijskom bloku kapaciteta 1500 pacijenata dnevno – obuhvata:

  • pitne kure
  • hidroterapiju (zatvoreni bazen, podvodna masaža, lokalne kupke)
  • peloidoterapiju (blato)
  • elektroterapiju i
  • kineziterapiju.

Posetiocima Prolom Banje je na raspolaganju i poseban tretman nazvan „Briga o lepoti” koji obuhvata bioelektrično toniranje lica, kompleksnu terapiju celulita i terapiju biotronom.

Sastavni deo lečenja u Prolom Banji – jedno od najviših banjskih lečilišta u zemlji – su i šetnje po živopisnoj okolini, jednom od četiri obeležene „staze zrdavlja”.

Lekovita mineralna voda, položaj i podneblje – klima je umereno-kontinentalna sa losta sunčanih dana u godini, malom vlažnošću i umerenim vetrovima – omogućavaju u Prolom Banji, osim lečilišnog, razvoj i rekreativnog i izletničkog turizma.

Za banjske goste organizuju se:

izleti do Kuršumlije i njenih crkava iz XII veka, jedinstvenog prirodnog spomenika – đavolje varoši, srpskih srednjovekovnih manastira na Kosovu i Metohiji, Gazimestana, Kuršumlijske i Lukovske Banje.

Objekti u ponudi