Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

Skiatos

Destinacija: Grčka

Mesto: Skiatos

Period boravka: Septembar 2015.

Skiatos je jedno od ostrva Sporada u Egejskom moru. Sedište opštine i najveće naselje na ostrvu je gradić Skiatos.

Skiatos je najzapadnije i kopnu najbliže od svih ostrva Sporada. Površina ostrva je nekih 50 km², dužina 10 km a širina do 6 km.

Obala ostrva nije mnogo razuđena. Ostrvo je brdovito , naročito u severnom delu. Klima na Skiatosu je sredozemna.

Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje ostrvskog stanovništva, pogotovu uzgajanje badema, vinove loze, maslina.

Luka Volos je udaljena od Beograda nekih 820 km, a od luke Volos do Skiatosa ima još nekih 2h i 30 min plovidbe trajektom.

U prilog turizmu ide i dobra saobraćajna povezanost , zahvaljujući postojanju malog ali jako dobro organizovanog aerodroma.

Čitavo ostrvo je jako dobro povezano gradskim autobuskim linijama, što čini ovo ostrvo jako pristupačnim.

20150917_105050

Nakon uspešno završene turističke sezone, krenuli smo u novu avanturu, obilazak novog Grčkog ostrva Skiatos 🙂

Putovanje autobusom je trajalo nekih 15-16 sati do luke Volos, gde smo stigli u ranim jutarnjim satima ali autobusi su bili zaista udobni tako da put i nije bio naporan. Zatim smo trajektom nastavili do Skiatosa, još nekih 2 h i 30 min.

Prvi utisak je bio očaravajući, a kasnije kako su dani prolazi samo se potvrdio taj isti utisak.

Smeštaj:

Što se tiče smeštaja, bile smo smeštene u vili Pantheon (kažu jedna od boljih vila) i nisu slagali 🙂 Dobra lokacija, u samom centru gradu, a u blizini vile se nalazi autobusko stajalište do plaža, kao i veći supermarket. Ljubazni domaćini..to takođe moram naglasiti..

Kultura i događaji:

U samom gradu nalazi se kuća Aleksandrosa Papadijamantisa, poznatog grčkog književnika.

Druga zanimljivost je poluostrvo Burci (Burdzi), koje seče luku na stari i novi deo. Na samom početku nalazi se statua u čast pisca Papadijamantisa. Čitavo poluostrvo je opasano zidinama. Postoji kulturni centar gde se održavaju izložbe i muzički događaji. Poznati film koji je snimljen na ostrvu je “Mama Mia”.

Ostrvska kulturna događanja prati muzika, lokalna hrana i piće. Jedan od najbitnijih praznika na Skiatosu je Megali Panagia (Velika Gospojina) koja se proslavlja 15.avgusta. Druga velika verska svetkovina Agios Georgios, održava se u aprilu, tada se priprema velika proslava i konjičke trke, a žitelji ostrva (prvenstveno žene) plešu tradicionalni ples – igru Kamara. Još jedan tradicionalni događaj koji se organizuje početkom septembra je festival Kaconia u oblasti Kastro na severu ostrva.

Jedini grad na ostrvu je Skiatos. Grad je prilično veliki sa dosta isprepletanih uskih ulica, sa tipičnim ostrvskim kućicama u raznim bojama.

Moje mišljenje je da u ovom gradu ne može biti dosadno..Uvek  ima neka nova neistražena ulica, neka nova plaža i par nezaboravnih izleta.

Noćni život se upravo odvija u njegovom glavnom gradu, koji ima raznovrsnu ponudu. Restorani, pabovi, taverne, barovi..Glavna ulica je pešačka zona sa mnoštvom radnji i butika poznata pod nazivom “Papadijamantis”.

Čuvena taverna je Mouria, a takođe postoji i Rock n Roll Bar. Svakako moram napomenuti i tavernu “Nikos” gde će Vas sačekati izuzetno ljubazan domaćin, gde ćete probati tradicionalni grčki giros.

Snabdevanje i cene:

Na Skiatosu postoji dosta malih marketa  prodavničica, tako da gde god ste smešteni imaćete da kupite hleb i osnovne namirnice, ali najpovoljniji i veći market se nalazi kod autobuskog stajališta broj 3. Mogu reći da su cene kao i na ostalim ostrvima u Grčkoj.

Izleti i obilasci:

Plaža Lalaria-srednjovekovni grad Kastro-ostrvo Skopelos (cena ovog izleta je oko 20 eura)

Impresivni doživljaj jeste svakako plovidba brodom do šljunkovite plaže Lalaria, koja je čuvena po monumentalnoj steni koja se iz mora izdiže poput arkade. Nestvarna boja mora..slike govore više od reči.. Zadržavanje na ovoj plaži je nekih sat vremena, dovoljno vremena da uživate u kupanju, slikanju i čarima ove plaže.

Nakon obilaska plaže Lalaria, obišli smo srednjovekovni grad Kastro, koji potiče iz XIV veka i sagrađen je na litici koja stoji u moru, odakle se pruža fascinantni pogled. Ko želi može se popeti, a ko ne, može iskoristiti vreme za kupanje na ovoj plaži, mada moje mišljenje je da svakako ne treba propustiti onakav pogled..Nadam se da će ove slike uspeti bar delić da prenesu..

Ovaj izlet uključuje i obilazak ostrva Skopelos, koje se nalazi između Skiatosa na zapadu i Alonisosa na istoku. Na ovom ostrvu smo imali oko 2 sata slobodno, taman za ručak i obilazak..Koliko sam imala vremena da stvorim neku sliku o ovom ostrvu, mogu reći da podseća na Skiatos, tipičan ostrvski gradić sa mnoštvom prodavnica, taverni..Ukoliko ste za mirniji ili porodični odmor onda je ovo ostrvo pravo mesto za Vas. Jedan deo Skopelosa podseća na Santorini, znate o čemu pričam..bele kućice, crkvice, što možete i videti na sledećim slikama..

Plaže:

Što se tiče plaža, kažu da Skiatos ima oko 66 plaža..Ima dosta manjih uvala, divljih plaža..Ja sam obišla par njih koje su mi se zaista dopale.

Kao što sam nagalasila na početku, autobuski prevoz je jako dobro povezan i organizovan. Na oko 15-ak minuta ide prevoz. Stajališta su jasno obeležena brojevima i na nekima su i nazivi plaža. Linija autobuskog saobraćaja povezuje sva mesta od centra grada do mesta (plaže) Koukonaries na južnoj strani ostrva, koja je ujedno i poslednja stanica (broj 26). Prevoz saobraća od ranih jutarnjih časova do 01 h iza ponoći. Cena karte u jednom pravcu je 2 eura.

Cena kompleta (2 ležaljke + suncobran) je 8 eura bez pića.

Plaža Lalaria

Ovu plažu sam napomenula već u izletu, i do nje se može jedino doći brodom. Plaža je šljunkovita a more tirkizno.

Plaža Megali Amos

Prva plaža na koju se nailazi iz grada Skiatosa jeste Megali Amos i smatra se gradskom plažom, jer se do nje može doći i pešaka. Plaža je peskovita, nešto uža, voda je čista..

Plaža Kanapica

Plaža na živopisni vrt Kalamaki, 5 km JZ od grada. Nalazi se u blizini autobuskog stajališta broj 12, u prirodnoj uvali sa 2 manje plaže Nostos i Sklitri. Sve tri plaže su sa svetlucavim peskom i bistrim morem i pogledom na ostrvca Cugria i Arkos. Od autobuskog stajališta ima dosta da se pešači do same plaže, pa je možda moja preporuka da se do ove plaže najbolje dođe brodićem (cena karte u jednom pravcu je 3 eura).

Plaža Agia Eleni

Ova plaža je izolovana na zapadnoj strani Skiatosa na kratkoj pešačkoj udaljenosti od autobuskog stajališta. Stanica plaže je broj 25, stanica pre plaže Koukonaries. More je jako bistro i plitko, plaža je peščana i prostrana, opremljena suncobranima i ležaljkama. Plaža Agia Eleni je interesantna zbog impresivnih zalazaka sunca. Plaža je odlična za odmor i uživanje.

Plaža Banana beach (Bananistas)

Poznata je pod nazivom Krassas, smeštena je između plaža Koukonaries i Agia Eleni.Do nje se dolazi najlakše brodićima, mada sam ja recimo više puta do ove plaže išla pešaka..Plaža se odlikuje dugim peskom, dubokim i čistim morem..Ima suncobrana, ležaljka, beach barova..Plaža koja se nalazi u netaknutoj prirodi..Na mene ostavila neki poseban utisak..

Plaža Koukonaries (borova šišarka)

Smatra se jednom od najlepših svetskih plaža. Dugačka je oko 2 km, a niz obalu je šuma kamenog bora koja deli more od slatkovodnog jezera Strofilijas. Plaža Koukonaries se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nalazi se među 10 plaža na top listi najboljih. To vam je poslednja stanica autobusa (broj 26).

Među navedenim ima još dosta plaža, od divljih do onih koje su opremljene svim potrebnim sadržajima..Tu su još i plaža Trulos, Agia Paraskevi, Vromlinos, Kucuri,Ahladies, Ksanemos, Vasilas…

I na kraju, mogu Vam reći da je Skiatos ostrvo za svakoga..svako može naći nešto na ovom ostrvu što mu prija..Lepota ovog ostrva se ne može dočarati rečima, to morate doživeti..tako da svako ko ima priliku da obiđe ovo ostrvo, bez razmišljanja..samo napred! 🙂

Do neke nove avanture!

Ivana Miljković

Colosseum Travel

11

O autoru
Autor Ivana Miljković, vlasnik turističke agencije Colosseum Travel

Ostavi komentar

*