Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

Posetite Pargu – biser Jonskog mora

Destinacija: Grčka

Mesto: Parga

Period boravka: 29.09./10.10.2014.

Parga je letovalište koje se nalazi u oblasti Epir, na zapadu Grčke. Od Beograda je udaljena 925 km, a od Soluna 375 km.

Do Parge se lako dolazi – nakon graničnog prelaza Evzoni ići novim autoputem ka Atini, zatim pratiti put ka Veriji, pored Metsova, pravac Joanina a potom nastaviti put ka Igumenici.

Do Parge se takođe može doći i avionom preko aerodroma u Prevezi koji je udaljen 62 km. Može se koristiti i aerodrom na Krfu, a zatim trajektom doći do Parge iz luke Igumenica, koja je udaljena od Parge 49 km.

Kao vlasnik turističke agencije, sprečena sam da letujem tokom juna, jula i avgusta, i s tim u vezi, kada je sezona privršena kraju, krajem septembra uputila sam se u Pargu. Mogu Vam reći da je vreme bilo idealno. Temperatura vazduha jako prijatna, 25-30 oC. Čak je bilo i par dana sa temperaturom vazduha preko 30 oC. A što se tiče temperature mora, more kao more sve toplije. Čak šta više, more je u ovom delu Grčke jako toplije septembra nego juna. Tako da ukoliko su se mnogi dvoumili za letovanje tokom septembra i oktobra, trebaju znati da su to idealni meseci, samo treba odabrati pravu destinaciju!

Do Parge sam putovala autobusom nekih 12-13 sati ( van sezone, gužve su manje, manje je čekanje na granici i s tim u vezi se  i brže stiže), dok u sezoni je potrebno nekih 15-16 sati u zavisnosti od prethodno navedenog.

Parga je jako lepo mesto, vrlo interesantna destinacija i veoma podseća na stara mediteranska mesta. Prepuna je raznih predela, koji se pamte i prepoznaju.

Stara grčka arhitektura, krivudave, uske ulice prepune prodavnica, restorani, taverne, očuvani živopisni pejzaži kao i kristalno čisto more, čine ovu destinaciju jako privlačnom, i ovo su samo  neki od razloga zbog kojih treba posetiti ovo mesto.

Jednostavno..Parga će Vas očarati na prvi pogled!

U samom gradu nalaze se dve plaže: Krioneri – glavna gradska plaža (peščana) i nedaleko od nje Piso Krioneri, manja plaža u uvali (šljunkovito-kamenita).

Putem koji vodi do tvrđave, stiže se i do duge peščane plaže Valtos. Ova plaža je jako lepo uređena, sa suncobranima i  ležaljkama, tuševima, brojnim barovima i tavernama. Takođe postoji mogućnost za razne sportove na vodi. Cene ležaljki i suncobrana se kreću od 5 do 8 eura ( suncobran i dve ležaljke). Do Valtos plaže se može doći pešaka, ukoliko ste smešteni u centralnom delu, potrebno je nekih 20-ak minuta. A, takođe i postoji mogućnost organizovanog prevoza ( oko 4 eura).

Izvan grada nalazi se i plaža Lihnos. Udaljena je nekih 3 km od Parge. Postoji mogućnost organizovanog prevoza do plaže, cena je oko 8 eura. Takođe se može doći i pešaka putem koji vodi preko maslinjaka. Za mnoge je ovo jedna od najlepših plaža.

Sarakiniko je manja šljunkovito-peščana plaža na 15 km od Parge a stiže se brodićem. Cena povratne karte je 10 eura.

Na svim ovim plažama možete u slobodnom delu postaviti sopstvene suncobrane i peškire bez problema.

Što se tiče same Parge, napomenula bih da se ne preporučuje mlađim generacijama, željnih provoda do kasnih jutarnjih časova.  Zabava je prosečna tj. ima par mesta gde se može izaći – kafića i neće biti dosadno ali ako očekujete diskoteke i lud provod, toga nema.  Takođe, ne preporučuje se ni porodicama sa malom decom, starijim osobama kao i tzv “lenjim bubama” jer je mesto brdovito.

 Što se tiče cena, mesto je nešto  skuplje, jer su cene više prilagođene turistima Skandinavskih zemalja (Kafa 2-2,5 eura, sokovi 2-2,5 eura, pivo 3-3,5 eura, mineralna  voda 2 eura, hleb 0,90 – 1,20 eura, giros 2 eura..).

Preporučila bih svakako restoran “Bacchos” koji se nalazi na šetalištu, sa pristupačnim cenama i jako velikim porcijama, a od marketa – market “Arista” koji se nalazi iznad crkve. Pijaca se takođe nalazi iza crkve i održava se ponedeljkom i petkom, i dosta je jeftinije voće i povrće nego po marketima.
 
 

Za sve one koji ne vole biti u jednom mestu postoje i brojni organizovani izleti. Ja bih vam svakako preporučila sledeće:

 

– Krstarenje Jonskim ostrvima ( Cena izleta preko srpskih agencija se kreće oko 40 eura, a izlet traje ceo dan )

Izlet je i više nego fenomenalan. Iz Parge se putuje autobusom do Lefkade nekih 50 min. Zatim iz mesta Nidri kreće krstarenje brodom oko Jonskih ostrva. Očuvana priroda, pejzaži, kristalno plavo, tirkizno more će Vas svakako ostaviti bez daha. Svaraća se na plažu Porto Katsiki ili Egremni koje se nalaze na Lefkadi, gde je moguće kupanje. Nakon toga se obilazi ostrvo Kefalonija, uglavnom grad Fiskardo koji ostavlja neki poseban utisak.  A nakon toga se obilazi i Itaka – čuveno Odisejevo ostrvo. Tokom krstarenja moguće je videti i ostrva Meganisi, Skorpios, plave pećine kao i bezbroj majušnih nenaseljenih ostrvca.

Krf ( Cena izleta 30 eura, brodom se od Parge do Krfa putuje nekih 2 h )

Smatram da ovo ostrvo zaslužuje posebno letovanje i posebnu pažnju, ali kada ste već u Pargi mislim da treba iskoristiti ovaj izlet do Krfa, jer je više istorijskog karaktera. Izlet podrazumeva obilazak ostrva Vida i Srpske kuće, kao i obilazak samog grada Krfa (Kerkira). Ostrvo Vido i Srpska kuća bude neke posebne emocije, i iskreno mislim da ne postoji osoba kojoj ova mesta ne mogu izmamiti suze u očima. Sam grad Krf je jako lep, odiše nekom posebnom lepotom i jako podseća na stara mediteranska mesta.

– Paxos i Antipaxos ( cena izleta se kreće od 15-20 eura)

Ovo je takođe jedan od jako lepih izleta i smatram da treba posetiti ova dva majušna rajska ostrva. Naime, iz Parge do Antipaxosa se putuje nekih 50-ak minuta brodićem. Tokom vožnje uživaćete u prelepim prizorima, plavetnilu mora, plavim pećinama, brojnim lagunama..Brod ne može doći do same plaže pa je neophodno skočiti u vodu i plivati do same plaže, što je poseban doživljaj.  Nakon toga, odlazi se do susednog Paxosa, i posećuje se grad Gaios.  Mali grad na obali u kome je jako prijatno boraviti, idiličan za odmor.

 

Mitovi i reka obilazak reke Aheron ( cena oko 25 eura)

Nažalost ja nisam mogla ići na ovaj izlet, jer je u tom periodu već bio završen, zbog  temperature vode  koja je početkom oktobra već bila u minusu. Naime ono što znam , jeste da se preporučuje osobama više avantursitičkog duha.

Od znamenitosti Parge, svakako treba posetiti Venecijansku tvrđavu koja se nalazi u gradu ( put koji vodi do Lihnos plaže). Iz same tvrđave pruža se fascinantni pogled na samu Pargu. Takođe, možete posetiti i Ali Pašinu kulu do koje ide turistički vozić ( cena oko 8 eura). Jako interesantno jeste majušno ostrvce koje se nalazi odmah preko puta gradske Krioneri plaže, do kojeg se može doplivati. Na ostrvu se nalazi crkva, kao i malo uzvišenje odakle se lepo vidi ceo gradić.

 

Nadam se da sam ovim tekstom uspela, bar delić onoga što sam ja videla i doživela u ovim mestima, da Vam i prenesem. Mislim da trebate bar jednom u životu posetiti Pargu, kao i okolna mesta i mislim da se nećete pokajati!

Parga

 

Ivana Miljković

Colosseum Travel

 

O autoru
Autor Ivana Miljković, vlasnik turističke agencije Colosseum Travel
 1. Jelena Reply

  Divno napisano i konkretno objasnjeno…

 2. Ivana Reply

  Hvala 🙂

 3. dax Reply

  Najbolja reportaza o Pargi.

 4. Milja Reply

  Zaista lepo i jasno opisano sa prelepim fotografijama

Ostavi komentar

*