Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

Posetite fascinantni grad Istanbul

Destinacija: Turska

Mesto: Istanbul

Period boravka: 30.12.2014./02.01.2015.

Istanbul je najveći  grad u Turskoj,njeno privredno i kulturno sedište i jedini grad na svetu koji leži na dva kontinenta. Povezuje i dva mora: Crno i Mramorno.

Takođe, to je mesto gde se sreću Evropa i Azija, Istok i Zapad, nekadašnja prestonica triju velikih carstva (rimskog, vizantijskog i osmanskog).

Istanbul su oblikovale četiri velike civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Nosio je različita imena: Vizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad.

Danas je Istanbul velegrad, sa preko 13 miliona stanovnika koji žive i rade na 2 kontinenta, izvlačeći ono najbolje iz oba sveta.

Od Beograda je udaljen nekih 960-980 km.

eursoft icin hazirlanan dialar

Kako najbolje dočekati Novu Godinu?

Putovati, upoznati neke nove zemlje, ljude, tradiciju i kulturu. Upravo sam to i učinila..Dočekala novu 2015. godinu u Istanbulu.

Odlučila sam se za putovanje autobusom..Putovanje je trajalo nešto duže pre svega zbog dužih zadržavanja na granicama i većih gužvi, upravo zbog novogodišnjih praznika. Svakako se možete  odlučiti i za bržu varijantu-avionom.

Po dolasku u Istanbul, najpre smo imali panoramsko razgledanje grada, nažalost vreme nam baš i nije išlo na ruku s tim u vezi nije to mogao biti potpuni doživljaj, ali svakako može se reći da grad fascinira svojom lepotom i jedinstvenošću.

Kada čujete Istanbul prvo pomislite na istorijske spomenike, džamije, trbušne plesačice , začine, marame od kašmira i slično, međutim Istanbul je svakako prava metropola sa preko 13 miliona stanovnika 🙂

Što se tiče smeštaja, bili smo smešteni u Hotelu „Buyuk Paris“, sasvim solidan hotel sa 3*, koji se nalazi u starom delu grada (inače većina hotela se i nalazi u tom delu Istanbula), gde se nalazi i većina kulturno-istorijskih spomenika.

 

Šta da kažem sem da sam jedva čekala  da upoznam najveće znamenitosti Istanbula 😉

Preporučila bih sledeće izlete:

*Vizantijsko-islamski dan ( cena ovog fakultativnog izleta se kreće oko 40 eura)

Šta reći..dan koji je na mene ostavio neki poseban utisak..

Najpre smo obišli “Plavu džamiju”, ili kako je Turci zovu “Sultan Ahmetova Džamija” – Najveća i najveličanstvenija džamija od svih koje postoje u Istanbulu. Jedina džamija u Istanbulu i Turskoj koja ima 6 minareta. Bila je poprilična gužva na ulazu, i padala je kiša (inače kažu da za Novu Godinu nije padala pa zadnjih 20 godina 🙂 ), pa smo i poprilično bili iskisli.  Na ulazu u džamiju morate da skinete obuću, dobijate kese, koje su predviđene za obuću. Unutrašnjost džamije je prelepa, na zidovima i kupolama dominiraju pločice plave i zelene boje, po čemu džamija i nosi naziv „Plava Džamija“.

Nakon Plave Džamije uputili smo se u nekadašnju pravoslavnu crkvu „Aja Sofiju“. To je bila najveća hrišćanska građevina, zatim su je Turci posle osvajanja preuredili u džamiju. Dogradili su minarete, prekrečili freske i ispisali zidove citatima iz Kurana. Nakon toga, Aja Sofija postaje muzej.  S tim u vezi, mogu slobodno reći da ulaz u Aja Sofiju će Vas svakako rastužiti.

Nedaleko od Aja Sofije, nalazi se Sultanov dvorac „Topkapi Saraj“, koju je napravio Mehmed II Osvajač u 15. Veku. Ova palata je izuzetno raskošno ukrašena sa velikim količinama zlata. Za turiste je svakako najinteresantiji deo carska riznica gde se čuvaju predmeti od velike vrednosti  kao što su oružje, odeća, nakit, porculan.. Inače sama palata je kompleks sastavljane od četiri odvojena dvorišta. Carska vrata vode do prvog dvorišta u kojem su bili uredi i uprava. U drugo dvorište su vodila Vrata pozdrava gde se nalazila carska većnica i riznica. Vrata čednosti  su vodila u treće dvorište gde se nalazio harem kao i privatne prostorije Sultana. U četvrtom dvorištu su bile private prostorije za dnevni boravak Sultana , sa pogledom na Bosfor.

 

*Istanbul iz drugog ugla (cena fakultativnog izleta 15 eura)

Ovaj fakultativni izlet podrazumeva obilazak Fatih Sultan Mehmedove džamije – u ovoj džamiji se nalazi grob Mehmed Paše Sokolovića, kao i izlet do vidikovca Pierre Loti do kojeg se dolazi žičarom. Sa ovog vidikovca se pruža prelep pogled na Istanbul i Bosfor.

Istanbul 1

Takođe, ovaj izlet obuhvata i posetu parka minijatura “Miniaturk”, koji je smešten na severoistočnoj obali Zlatnog Roga, u kojem je izloženo oko 120 arhitektonskih dela  u razmeri 1:25. U parku se nalaze dva muzeja, amfiteatar sa 400 mesta, prodavnica suvenira, lavirint, šahovska table sa figurama u ljudskoj veličini. Ovaj park je stvarno prelep i vredi ga posetiti..u prilogu možete pogledati i par fotografija iz ovog parka, ako Vam bar na neki način mogu dočarati tu sliku.

 

*Krstarenje Bosforom ( cena krtarenja se kreće oko 20 eura)

Ovo krstarenje je sjajan način da se upoznate sa Istanbulom.  Tokom krstarenja ima svega da se vidi..kao što su: kuće turskih bogataša, kuće gde su snimane poznate turske serije, Zlatni Rog, Vojna akademija, prva turska gimnazija, Aja Sofija, Plava džamija, Dolmabahče palata, Devojačka kula…Postoji interesantna legenda  o Devojačkoj kuli, koja se nalazi na malom ostrvu, prema kojoj je vizantijski car ovu kulu izgradio i ovde posalo ćerku kako bi je spasio od proročanstva koje je predskazalo da će umreti od ujeda zmije  na 18. rođendan. Ni čvrsti zidovi nisu mogli da je spasu i izmene njenu sudbinu. Ujela je zmija skrivena u korpi sa grožđem koju je dobila baš od oca za 18. rođendan.

 

*Obilazak Dolmabahče plata ( cena 30 eura)

Ova palata je takođe ostavila neki poseban utisak na mene, utisak neviđene raskoši…Palata predstavlja poslednju rezidenciju otomanskih sultana.  U njoj se nalaze svileni tepisi, predivni parketi, masovna ogledala, stepenice sa kristalnim gelendrima, sjajni lusteri od koji je jedan težak čak 5 tona. U ovoj palate je poslednje dane svog života provodio i Ataturk, koji je tu umro 10.novembra 1938. godine u 09:05 h, tako da su svi časovnici u toj palati podešeni na ovo vreme. U okviru palate nalazi se i harem kao i prostorije  koje su upravo bile namenjene samo tim devojkama gde su one učile i boravile. To je neki poseban osećaj kada koračate iz prostorije u prostoriju, prolazite stepenicama kojima je samo Sultan prolazio…sve se to ne može rečima opisati već se mora doživeti..Izuvanje ispred je obavezno (dobijate kese) i fotografisanje nije dozvoljeno nažalost unutar palate, ali svakako ćete u nastavku moći videti fotografije ispred palate ..

U srcu savremenog  Istanbula nalazi se trg Taksim. Moj utisak “Ogroman trg” 🙂 Kažu da je na Taksim trgu najluđi noćni provod.. Od samog trga pruža se pešačka zona, poput Knez Mihajlove u Beogradu, samo jedno 5-6 a možda i više puta duža 🙂 Ulica je fantastična, osvetljena, prepuna prodavnica garderobe, suvenira, svetlećih lampica, i naravno prodavnica ratluka i čokoladnih stakiša.

Taksim

Hrana u Istanbulu nije skupa, i ima  svega i svačega. Od slatkiša svakako preporučujem da probate baklave sa pistaćima, izvanredne. Na ulici po neki đevrek i turski čaj .

Što se šopinga tiče, ima dosta tržnih centara, prodavnica, bazara..Čuvena Kapali čaršija ( najveći zatvoreni bazar) svakako  treba videti, ja sam nažalost samo uspela da progvirim jer je već bilo pred zatvaranje, ali kako sam načula ima dosta zlata i svega ostalog ali je i nešto skuplje.

Inače, lako je sve obići pešice, ukoliko ste smešteni u tom starom delu Istanbula, lako se dolazi do Aja Sofije, Plave Džamije, i ostalih kulturno istorijskih znamenitosti.. mada svakako možete koristiti i tramvaj, koji omogućava redovne saobraćajne usluge.

Na kraju mogu reći da sam u Istanbulu  provela 4 dana, vratila se prepuna utisaka..Naravno da nisam uspela da vidim sve lepote ovog grada, jer je svakako  to malo vremena da se obiđe sve, ali dovoljno je da poželite da se ovom gradu ponovo vratite .

Mislim da će to biti moja ponovna destinacija, sada u nekom toplijem delu godine..

Razmisliti i vi, možda je Istanbul baš grad koji Vi želite da posetite!
Istanbul
 
 
 
Ivana Miljković
Colosseum Travel
O autoru
Autor Ivana Miljković, vlasnik turističke agencije Colosseum Travel

Ostavi komentar

*