Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

 

VIZNI REŽIM: Od 19. decembra 2009. godine građanima Srbije više nije potrebna viza da bi putovali u 25 zemalja Članica Evropske unije (EU). Građanima Srbije koji imaju biometrijski pasoš, sada mogu slobodno da putuju u ove zemlje u kraće posete u trajanju do 90 dana svakih 6 meseci (180 dana).

Ambasada Republike Grčke u Beogradu- Strahinjica Bana 76, telefon 011-334-1507, telefon za zakazivanje termina : 0800151515.

Konzulat u Nisu- Kej Mike Paligorica 18 a, telefon za zakazivanje termina: 0903150150.

Ambasada Republike Srbije u Grčkoj u Atini 106, Vasilissis Sofias Ave. 11527 ATINA,GRČKA, telefon +30 210 777 43 44,

konzularno odeljenje +30 210 747 23 60

 

JEZIK: Grčki, mada se svuda govori engleski, u nekim hotelima, nemački, italijanski

Kartice: Većina hotela, prodavnica, restorana prihvata kreditne kartice (najvise Visa),

Novac: Euro. Dozvoljeno je iz Srbije izneti do 2000 eura po osobi

Vreme: Srednjoevropsko ( +1 sat u odnosu na Srbiju)

RENT-A-CAR: Iznajmljivanje automobila ili džipa je odličan način da se obiđe i istraži destinacija samostalno. Starosna granica za iznajmljivanje automobila je 21 godina, uz posedovanje vozačke dozvole, stare minimum godinu dana. Poželjna je i međunarodna dozvola , ali većina rent a car agencija prihvata i bez nje. Savetujemo Vam da iznajmite automobile po preporuci Vašeg predstavnika u agencijama koje su proverene i sa kojima imamo dužu saradnju. Ne preporučujemo iznajmljivanje motora, mopeda i qvadova, jer često je veća verovatnoća saobraćajnih nesreća na ovim vozilima i mnogi nemaju zaštitne kacige, a često ni osiguranje vozila ne pokriva korišćenje motocikala. Za obilazak destinacije, siguran i bolji način je svakako iznajmljivanje automobila ili džipa. Ne zaboravite da uzmete mapu kada iznajmite automobil i ukoliko niste sigurni gde treba da idete,  uzmite upustva pre nego što krenete i isplanirate svoju maršutu. Pokušajte da vozite dobrim putevima i/ ili osvetljenim putevima i vodite računa da rezervoar bude napunjen sa gorivom. Nemojte piti i voziti, to je ozbiljan prekršaj u većini zemalja, mogu vas kazniti sa novčanom kaznom na licu mesta, mogu vas odmah uhapsiti ili oduzeti vozačku dozvolu. Sigurnosni pojas je obavezan (visoke kazne). Obratite paznju i na režim parkiranja u gradovima. Motori se mogu iznajmiti svuda i dosta su praktični u gradovima i na kraćim rastojanjima uz obavezno nošenje kacige. Predstavnicima agencije nije dozvoljeno da učestvuju u sklapanju ugovora, a mi savetujemo dodatni oprez. Iznajmljivanje je na vlastitu odgovornost.

KLIMA – je blaga mediteranska, ali noći mogu biti hladne, pa savetujemo da ponesete jaknu ili džemper (naročito na ostrvima gde često duva vetar).

STRUJA – 220 V, dešavaju se i restrikcije i obzirom da je uglavnom solarno grejanje, tople vode nema uvek u dovoljnim kolicinama svih 24h.

VODA– Preporučujemo flaširanu, mada je u većini mesta voda sa česme tehnički ispravna za piće. Upotreba tople vode za tuširanje u apartmanima i pojedinim hotelima regulisana je internim kućnim redom.

TELEFONIRANJE – iz Grčke je pozivni broj za Srbiju 00381 (plus pozivni za grad bez 0, npr Beograd 11). Mobilne mreže iz Srbije imaju roming. Najbolje je kupiti telefonsku karticu ( kiosk, prodavnica), a telefonske govornice su slične našim i nalaze se svuda po gradovima, a često i duž puteva.

Telefoniranje iz hotela je moguće, ali dosta skuplje. Pozivni broj iz Srbije za Grčku je 9930 .

JELO I PIĆE – Grčka kuhinja je omiljena među našim turistima, a najbolja i najjeftinija je hrana u restoranima gde se priprema domaća hrana i gde je tipično Grcki ambijent (plavi karirani stoljnjaci gde uglavnom rade čitave porodice). Obavezno probajte Grcko vino Retsinu, kao i Ouzo i Metaxu. Lokalna piva su Mithos i Alfa. Grcka kafa je slična našoj (ali svetlija i blaža), a leti se često pije frape (hladni nes). Nemojte nikada naručivati Tursku kafu, već obavezno Grčku, ukoliko želite da izbegnete polemiku sa domaćinima.  Napomena:  Za restorane, taverne, barove, radnje, objekte na vodi i druge objekte na destinaciji možete se informisati putem interneta, u agenciji, putem Vašeg predstavnika, na recepciji ili oglasnoj tabli hotela. Možemo vas uputiti ili preporučiti neke od tih objekata, ali vam ne možemo garantovati da se održavaju  i da sve rade u korist kupaca.

POVRŠINA – Grčka se prostire na povrsini od 132000 kvadratnih km.

MORE – Ukupna dužina obale je oko 15000 km i zapljuskuju je tri mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko. Tu su i regionalna mora kao Karpatsko, Eubejsko, Trakijsko, Ikarijsko. Obale su vrlo čvrste i veliki broj plaža (naročito na ostrvima) nosi oznaku BLUE FLAG, (plava zastava, kao ekološko čisto more).

STANOVNIŠTVO Oko 11 miliona stanovnika (preko 90% su pravoslavni hrišćani). Najveći grad je Atina koja sa Pirejom ima oko 5 miliona stanovnika. Ostrva čine oko 20 % teritorije (25000 kvadratnih km) i tu živi oko million stanovnika.

SPOMENICI Cela teritorija je bogata spomenicima iz antičkog i vizantijskog doba, a većina njih je i na listi svetske kulturne baštine. Od 7 čuda antičkog sveta 2 su bila u Grčkoj (sedeća statua boga Zevsa u Olimpiji i Kolos sa Rodosa).

Nešto malo iz Grčkog jezika: Dobro jutro i dan – Kali mera / Dobro vece – Kali spera / Laku noc – Kali nihta / Dovidjenja – Herete / Zdravo – Jasu/Jasas

Kako ste – Kala iste / Dobro, odlicno – Kala, orea / Kako se zoves – Pos se lene / Molim – Parakalo / Hvala – Efharisto / 1 (ena); 2 (dio); 3 (tria); 4 (tesera); 5 (pende); 6 (eksi); 7 (efta); 8 (ohto); 9 (enea); 10 (deka) / Hotel – Ksenodohio; / Restoran – Estiatorio; / Recepcija – Ipodohi; / Bazen – Pisina; / Lezaljka – Ksaplostra; / Suncobran – Ombrela; / Konobar – Servitoros; / Meso – Kreas; / Povrce – Lahanika; / Krompir – Patates;  / Riba – Psari; / Morski plodovi – Thalasina; / Masline – Eljes; / Hleb – Psomi; / Vino (crno, belo, roze)- Krasi ( mavro, aspro, roze); / Voda- Nero; / Kafa- Kafe; / Caj- Caj; /  Sok- Portokolada; / Pivo- Bira; / Hladno- Krio; / Toplo- Zesto; / Slatko- Gliko; / Slano- Almiro;  / Gospodin- Kirios; / Gospodja- Kirija; / Gospodjica- Despina; / Srbija- Servia; / Srbin- Servos; / Beograd- Veligradi

INDIVIDUALNE VIZE  Lično prisustvo stranke u konzulatu ambasade.  Prethodno zakazivanje termina za viziranje od strane samog putnika na tel br 0800 15 15 15. Dokumentacija o ekonomskom statusu: student, zaposleni, penzioner…  Od agencije stranka dobija vaucer, fotokopiju avio karte a stranka u agenciji moze uplatiti putno zdravstveno osiguranje obavezno za vizu. Za putnike koji putuju spostvenim prevozom (automobilom) obavezna je i fotokopija saobraćajne dozvole i zelenog kartona.

SIGURNOST DECE – Iako je očigledno da treba posvetiti više pažnje deci na odmoru, deca žele da istražuju i vide sve što je novo za njih, pa treba obratiti pažnju na sledeće: – Posvetite malo više vremena deci i neka budu pod nadzorom odraslih dok su na bazenu,u moru, na balkonu, igralištu ili u liftu. – Deca moraju biti u pratnji roditelja ili odraslih uvek kada su pored i u bazenu ili u moru.- Imajte u vidu da loklani uslovi uključuju zastave u bojama radi upozorenja usled jake plime i oseke, vodenih struja, vetra ili izolovane zone za brodove i jet-ski-ja

LIČNA BEZBEDNOST – Dok je većina resort.ova bezbedna, nažalost kriminal postoji gde god da putujete. Kada je vaša lična bezbednost u pitanju, pametno je brinuti se i postupiti kao što bi kod kuće:- Izbegavajte vraćanje noću sami u hotel i izbegavajte neosvetljenja područja ili plažu po mraku- Ako niste sigurni gde treba da idete i trebaju Vam smernice, pitajte i proverite sa vašim predstavnikom ili na recepciji pre nego što krenete- Ukoliko Vam treba vožnja do hotela, pozovite registrovane taksiste i ne prihvatajte vožnju od stranaca- Preporučuje se korišćenje sefa za novac i lične stvari, ne nosite vrednosti sa sobom i nije sigurno ostavljati ih u koferima ili po fiokama- Izbegavajte da nosite previše novca sa sobom (više koristite kreditne kartice gde postoji mogućnost) ili da nosite skupocen / veoma vredan nakit kada izlazite napolje…- Ne ostavljate torbu ili prtljag bez pažnje (neopaženo)- Držite kameru, fotoaparate i ručne torbe pored sebe, može se desiti da Vam stvari budu ukradene usled nepažnje. Kao i u svakoj zemlji, postoje džeparoši na plaži, u marketima, radnjama, prodavnicama…- Ukoliko Vam neko preti ili budete opljačkani, (pokušajte da) pružite otpor i odbranite se- Saslušajte svaki koristan savet ili predlog predtsavnika na destinaciji, oni se trude da pomognu i upoznaju vas što više sa destinacijom- Ukoliko ste učestvovali u nezgodi, prijavite policiji, trebalo bi dobiti pismeni izveštaj o slučaju- Ukoliko imate izgubljenih ili ukradenih stvari, potrebno je dobiti policijski izveštaj i izveštaj predstavnika agencije zbog osiguranja- Izgubljene ili ukradene kreditne kartice treba odmah otkazatiU slučaju stomačnih problema – Stomačni problemi mogu biti uznemiravajući i neugodni, ali postoje neke stvari koje možete da uradite kako bi se smanjila mogućnost da do toga dođe:- Proverite da li su svi obroci dobro skuvani i da li je voće oprano i oljušteno pre početka jela- Ako postoji hrana koju ne jedete ni kod kuće, kao što su morski plodovi ili veoma začinjena jela, verovatno vam neće odgovarati ta hrana dok ste na letovanju, pa pazite prilikom konzumiranja takve hrane…- Ne zaboravite da pijete dosta vode, velike vrućine mogu dovesti do dehitratacije, koristite flaširanu vodu  za piće, jer loklna voda može biti drugačijeg sastava od  vode koju pijete u svojoj zemlji, i može imati negativan uticaj- Ukoliko imate stomačnih problema tokom letovanja, posebno deca, izbegavajte korišćenje bazena, deca neka se ne priključuju dečijim igraonicama i aktivnostima dok se u potpunosti ne oporave…- Ako su vam potrene usluge lekara, potražite informacije kod Vašeg predstavnika, na oglasnoj tabli ili na recepciji- Sve slučajeve bolesti prijavite vašem predstavniku.

BEZBEDNOSNE NAPOMENE :- Zbog bezbednosti, ne koristi se više smeštaj koji je opremljen sa unutrašnjim grejačima vode na gas, ukoliko pronađete nešto slično u vašem hotelu, molim Vas da informišete našeg predstavnika- Jaka sunčeva svetlost se može reflekovati od staklenih vrata, i da vam se učini da nema vrata zbog prozirnog stakla, stoga obratite pažnju- Budite pažljiviji posle tuširanja ili kupanja, neklizajući otirači nisu uvek obezbeđeni- Stepenice ili spratovi koji su popločani ili od mermera mogu postati klizavi, zbog čišćenja ili loših vremenskih uslova- Kada ste na plaži, pogotovo kada ulazite u vodu, obratite posebnu pažnju na boju zastavice, odnosno da li je dozvoljeno kupanje ili ne- Vodite računa i pazite gde stajete u okruženju koje vam je nepoznato, i pored naših obaveštenja, očiglednih saveta i gde postoji opasnosti od padova u prostoru- Ukoliko postoje gasni aparati u smeštaju gde boravite, i sa kojima ne znate da rukujete, obratite se i pitajte recepcionera ili predstavnika o upustvu pre samog korišćenja.- Preporučujemo, ukoliko se bavite sportovima na vodi ili nekim drugim sličnim aktivnostima, imate obavezno osiguranje koje pokriva sve to u potpunosti, radi vaše bezbednosti.- Zbog mogućih posledica mučnine i povraćanja savetujemo da pre polaska na put autobusom, brodom, avionom sa sobom ponesete tablete namenje za to.

POŽARI – Pre nego što krenete na spavanje, proverite sledeće:- Saznajte gde postoje izvori koji mogu izazvati požar u sobama- Pročitajte u sobama uputstva šta treba raditi u slučaju da izbije požar- Uverite se da znate metod uključivanja alarma- Uverite se da su električni i gasni uređaji ugašeni- Ukoliko pušite, vodite računa gde ostavljate cigarete i nemojte pušiti u krevetu- U slučaju neočekivanog događaja, kao što je požar, nemojte preduzimati ništa što bi ugrozilo i vas i druge…