Turistička agencija ColosseumTravel Bor
e-mail: kontakt@colosseumtravel.rs Telefon: 030/442 500, Mob: 064/4 247 935

TURSKA je država u jugozapadnoj Aziji. Glavni grad je Ankara.

Republika Turska je država koja se geografski prostire na dva kontinenta. Anadolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine Turske. Evropski deo koji se nalazi u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine države.

Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je, svakako, čini zanimljivim turističkim odredištem.

Na zapadu se graniči sa Grčkom i Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, a na jugu sa Irakom i Sirijom. Sveukupne granice Turske dugačke su 9.850 km, od čega 7.200 km zauzimaju morske granice

Osnivač i prvi predsednik Republike Turske je bio Mustafa Kemal Ataturk. Sve do 1922. godine današnja Turska je bila sedište Turskog, odnosno, Osmanlijskog carstva. Glavni grad je Ankara.

Zvanični jezik, kojim govori više od 90% stanovništva, je turski, dok su u upotrebi i kurdski, arapski i zazački. Turska je država sa sekularnim sistemom, što znači da je zagarantovana sloboda veroispovesti, iako je 99% stanovništva muslimanske vere.

Jedan odlazak u Tursku neće biti dovoljan da obiđete i spoznate sve čari ove zemlje, jer ćete svaki put otkrivati nešto novo za šta niste ni znali da postoji. Ljudi ove zemlje su izuzetno ljubazni i prisni.

Najposećenije turističke destinacije u Turskoj su: Antalija, Kemer, Belek, Side, Alanja, Fetije, Marmaris, Bodrum, Kušadasi i Istanbul.